Daktuinen

Daktuinen

Categorie: Werkzaamheden

4 min leestijd

Van een dakje met sedum en wilde bloemen op en carport tot een groene pauzeplek met moestuin en zelfs bomen bovenop een groot kantoor: met een groene daktuin. Tegenwoordig brengt een daktuin de natuurbeleving letterlijk tot grote hoogte.

Hoewel groene daken geen volwaardige vervanging zijn voor een natuurlijke leefomgeving, kunnen ze voor planten en dieren toch belangrijk zijn.

Een eenvoudig sedumdak met muurpeper, goud vetkruid en steenbreek oefent al een sterke aantrekkingskracht uit op vlinders, bijen en andere nectarzoekende insecten. Zij trekken op hun beurt weer insectenetende stadsvogels, zoals zwarte roodstaart, gierzwaluw en mussen aan.

Wie meer ruimte – en vooral draagvermogen – op het dak heeft, kan de bijdrage aan de biodiversiteit nog verder vergroten. Een hovenier doet dit, net als in een gewone tuin, door onder meer verschillende microklimaten te creëren en te zorgen voor verschil in zonrijke en schaduwrijke plekken. Een keuze voor inheemse plantensoorten, zoals wilde margriet, malva en havikskruid hoort hierbij. Daktuinen worden ontwerpen zoals ook gewone tuinen worden ontworpen. Natuurlijk moet een hovenier of tuinarchitect wel rekening houden met de verschillende aspecten van het dak, voorwaarden en omstandigheden.

Groene daken vangen regenwater op
Groene daken onderscheppen meer dan de helft van het regenwater. De gemeten reductie van de neerslag is 52%. Voor kleine buien tot 5 mm neerslag zal bij groene daken geen regenwater naar de riolering afstromen. Bovendien vertragen groene daken de afstroming van het regenwater, voor de helft van de gemeten buien is de vertraging oneindig. Voor de overige buien varieert deze van een kwartier in een zeer natte uitgangssituatie, tot vier en een half uur voor een droge uitgangssituatie. Over het algemeen kan de vertragingstijd in het laatste deel van een bui oplopen tot meer dan drie uur als de regenintensiteit geleidelijk afneemt. Dit toont het praktijkonderzoek bij Van Hall Larenstein aan, waar in de jaren 2007 tot en met 2009 een proefopstelling met 10 extensieve daktuinen onderzocht zijn.

Dakterras
Een daktuin is ideaal omdat het mooier is dan de dakbedekking die na aanleg ook langer meegaat. De combinatie van een tuin op je platte dak en een dakterras is in binnensteden een hele mooie oplossing voor groen in de drukke stad. Voor aanleg van dakterrassen zijn verschillende materialen in handel welke zorgen voor goede afwatering, levensduur en gewichtsverdeling.

Facebook
Twitter
Linkedin
Instagram

Advertenties: