Tuinverlichting

Tuinverlichting

Tuinverlichting

Categorie: Werkzaamheden

5 min leestijd

Tuinverlichting voor in tuinen, park of daktuinen. Buitenverlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in een groot aanbod. Het aanbod varieert in soorten verlichting armatuur, wijze van uitlichten en het soort lichtbron. Iedere lichtbron kun je weer onderverdelen in energiezuinig, lichtopbrengst en lichtkleur. Alle deze factoren zijn belangrijk bij de keuze van verlichting in de tuin. Je kunt de tuinarmaturen tegenwoordig ook verkrijgen in een RAL kleur. Wit, grijs, antraciet en zwart zijn veel voorkomende kleuren. Sommige leverancier kunnen alle gewenste RAL kleur leveren, zo kun je de armatuur afstemmen op de RAL kleuren van de woning.

Plaatsing

De plaatsbepaling van tuinverlichting is belangrijk voor het uiteindelijke resultaat en sfeer. Er spelen altijd factoren die bepalend zijn voor het bepalen van de plaats waar je een lichtpunt wil hebben.

– Soort lamp
– Veiligheid
– Praktisch en zichtbaar
– Sfeer
– Functioneel

Indien je bovenstaande punten kunt weerleggen in een verlichtingsplan in combinatie met de juiste armatuur is het mogelijk om de lampen te plaatsen in de tuin. Tuinverlichting kennen we in verschillende wijze van uitlichten, hieronder een schema van mogelijkheden.

Het kiezen van de juiste armatuur heeft dus te maken met de soort lamp en lichtstraal. Indien je voor LED verlichting kiest bepaal je ook vooraf de Lumen, deze varieren van 2200, 2700, 3000, 4000 lumen. maakt je gebruik van een fitting verlichting (wat ook LED kan) dan kun je de wattage en Lumen vaak achteraf nog bijstellen met een andere lichtbron. De afstand van het plaatsen is ook afhankelijk van de sterke van de lichtstraal, omgeving. Het is dus noodzakelijk om dit vooraf in kaart te brengen met een tuinverlichtingsplan. Een licht- of tuinarchitect, hovenier kan u hierin adviseren.

Installatie
Het aansluiten van tuinverlichting moet door een erkend installateur worden gedaan om storingen te voorkomen. Gebruik bij voorkeur uw huisinstallateur, deze weet hoe alles in elkaar zit en kan de tuinverlichting hierop afstemmen. Gebruik altijd CE gekeurde materialen zoals grondkabel, grondmoffen en waterdichte of afsluitbare bevestigingsmaterialen.

Facebook
Twitter
Linkedin
Instagram

Advertenties: